Sok dolgunk lehet ősszel a lakásbiztosítással

Az UNION Biztosító becslése szerint minden ötödik hazai lakásbiztosítás évfordulója január eleji, így ezen szerződések felülvizsgálata, váltási döntés esetén az eddigi biztosítások felmondásának intézése legkésőbb az ősz végére esedékes. A váltani nem szándékozóknak is jó alkalmat kínál az évforduló a szerződés felülvizsgálatára, az esetleges változásokból fakadó alulbiztosítottság kiszűrésére, miközben az albérletbe költöző diákoknak, illetve a nyaralójukat téliesítőknek is most érdemes lépniük. A legfontosabb aktuális szempontokat az UNION alábbi közleménye foglalja össze.

Albérletbe költöző diákok

A tanév kezdetével sok ezer diák költözik az egyetem vagy főiskola közelében albérletbe. Fontos tudni, hogy e lakások esetében a tulajdonosok gyakran csak az ingatlanra kiterjedő biztosítást kötnek. Mindez azt jelenti, hogy káresemény esetén az ellopott, károsodott vagy megsemmisült ingóság után nem fizet a biztosító.

A diáknak ilyen esetben előre célszerű ingóság biztosítással gondoskodnia a magával hozott értékek fedezetéről.

Kiürülő nyaralók

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével párhuzamosan évről évre az őszi időszakban növekszik meg újra a nyaralófeltörések száma. Ezért számos nyaralótulajdonos ilyenkor veszi fontolóra a biztosítás megkötését. Egyes piaci becslések szerint a nyaralók 15-20 százalékába betörtek már, és bár műszaki cikkek vagy más értéktárgyak helyett sokszor csak kisebb vagyontárgyakat tulajdonítottak el és átmeneti hajlékot kerestek az épületekben, az elkövetők rongálása sokszor teljes felújítást igényelt.

A magas kockázat miatt a biztosítók csak szigorú feltételekkel vállalnak nyaralókra kötött lakásbiztosítást:

  • A behatolásvédelem (megfelelő rácsok, zárak) mellett a kármegelőzés is központi elem: előírás lehet például a központi vízcsap elzárása és a villanyóra lekapcsolása
  • Számos biztosító csak már meglévő ügyfeleknek kínál ilyen fedezetet
  • A díjtétel a kockázat miatt egy hasonló, de állandóan lakott ingatlan díjának másfél-kétszerese lehet

Lakásbiztosításnál is köt az évforduló

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése azt mutatta, hogy az ügyfelek harmada továbbra sincsen tisztában azzal, hogy a gépjármű-biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévő biztosítást. Aki pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévő biztosítását, annak a szerződése továbbra is fennmarad.

„Bár a lakásbiztosítások esetében jogszabályilag sosem volt a naptári év kezdetéhez kötve a szerződés évfordulója, a korábbi, évtizedekkel ezelőtti biztosítói gyakorlatban ez mégis általános volt – magyarázza Maják Viktor, az UNION kommunikációs igazgatója. – Aki azóta biztosítást váltott, az évforduló miatt szintén januári kezdettel köthette meg az új szerződését.

Emiatt a mai napig a lakásbiztosítások mintegy 15-20 százaléka január elsejei dátummal köttetett. Az ebben érintett lakástulajdonosoknak pedig december elsejéig kell eldönteniük, a következő évre is megtartják-e vagy lecserélik a meglévő szerződésüket.”

További részletekhez kattintson ide: Biztosítási Szemle

Sok dolgunk lehet ősszel a lakásbiztosítással

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show