Utasbiztosítás: terrortámadásnál is fizetnek

A korábbi gyakorlattal szemben mára már a biztosítók nagy része vállalja, hogy terrortámadás esetén az ügyfelek kórházi ellátásának költségét ugyanúgy állja az utasbiztosítás keretében, mintha más, egészségügyi okból szorulnának ellátásra. Kivéve, ha az ország az utazásra nem javasolt úti célok között van. A szabályzatok elolvasását viszont nem lehet megúszni.

Továbbra sem egységesek a különböző biztosítók által kínált utasbiztosítások azzal kapcsolatban, hogy terrortámadás esetén fizetik-e az ügyfeleik egészségügyi ellátását, és ha igen, milyen mértékben. Azonban mára a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tagjainak többsége vállalja, hogy a terrorcselekményekből fakadó sérülések kórházi ellátását ugyanúgy fizetik, mintha ügyfelük bármely más okból szorulna egészségügyi ellátásra – mondta Horváth Péter, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

A térítés azonban a vagyoni károkra nem terjed ki. Amikor utasbiztosítást választ valaki, akkor viszont el kell olvasni a szabályzatot ahhoz, hogy megtudja, valóban térít-e terrortámadás esetén az egészségügyi elltására a biztosító, és ha igen, mennyit. (Itt nagy eltérés lehet abban, hogy terrortámadás esetén mekkora az ellátás költségének maximuma, ameddig a biztosító térít.)

Korábban a terrorcselekmények a háborús cselekményekkel együtt a kizárt kockázatok közé tartoztak, azaz a biztosítók ilyen esetben nem fizettek. Igaz ugyan, hogy többször a biztosítók mégis térítettek, de ez nem a szerződésben volt rögzítve.

Horváth hangsúlyozta: egyetlen biztosító sem vállalja azonban terorcselekmény esetén a térítést akkor, ha az ország az utazásra nem javasolt országok vagy térségek I-es kategóriájába tartozik az elutazás pillanatában. (Előfordulhat, hogy már kint tartózkodik a turista, amikor a térség ebbe a kategóriába kerül. Ekkor nem érinti a változás a biztosítást.)

További részletekhez kattintson ide: Az én pénzem

 
Utasbiztosítás: terrortámadásnál is fizetnek

Hírlevél megrendelése



Árfolyamok

Any data to show