Vegyen magának egészséget!

A csapból is a nyugdíjtakarékosság fontossága folyik, közben mintha mindenki azt gondolná, hogy az életkor előrehaladta nem hoz semmilyen változást az egészségügyi kiadások terén. Ez sajnos nem így van, ezért nem árt felkészülni. Az egészségre szinte minden más formánál kedvezőbben lehet takarékoskodni.

A jogalkotók az évek során többször is korlátozták az elérhető adókedvezményeket. Ezen szeretne változtatni Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely nyáron azt javasolta, hogy az önkéntes pénztári tagok személyes megtakarításainak támogatására szolgáló 20 százalékos adójóváírás mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen.

Mostanában egyre több szó esik az őszi adócsomagról (legutóbb a járulékcsökkentés lehetősége kapcsán), változtatások tehát várhatóak.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az ÖPOSZ kezdeményezése meghallgatásra találna, de az sem elhanyagolható fejlemény, hogy az egyéni öngondoskodás támogatása jövőre is változatlan marad.(A béren kívüli juttatások esetében nem ilyen jó a helyzet.)

Az adókedvezménnyel (ez a már régóta alkalmazott szisztéma szerint adójóváírást jelent) támogatott formák közül viszont véleményünk szerint kiemelkedően kedvező az egészségpénztári befizetés. Ha valaki maga hizlalja egyéni számláját, a befizetés 20 százalékát, de maximum 150 ezer forintot visszakaphat befizetett adójából.

Abban az esetben pedig, ha pénzét két évre leköti, akkor ez megfejelhető további extra 10 százalékkal. (Itt tehát nem csak vágyálom, el is érhető a 30 százalékos adókedvezmény.) Ennek a formának azonban ezen felül is akadnak előnyei.

A szükségletekhez rugalmasan igazítható

Az idén életbe lépett törvénymódosításnak köszönhetőn több egészségpénztár is palettájára vette az önsegélyezést.A többek között az idősgondozásra igénybe vehető támogatásnak különös jelentőséget adhat, hogy július elsejétől a polgári törvénykönyvbe is bekerült a kötelező szülőtartás.

Az azóta elhangzott kormányzati nyilatkozatok alapján ez a passzus elsősorban az idősgondozási költségek kifizettetésére lehet jó, amire kedvezményesen félre lehet tenni az önsegélyezés (vagyis ma már az egészségpénztári) rendszer keretében.

A mellékelt táblázatban foglaltuk össze azokat a legfontosabb célokat, amelyekre lehet takarékoskodni az egyesített egészség- és önsegélyező pénztárakban. A kasszákban akár éveken át lehet gyűjtögetni a pénzt (szemben a SZÉP-kártya időkorlátjával).

További részletekhez kattintson ide: az én pénzem

Vegyen magának egészséget!

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show