Ezeket a gyógyszereket vidd magaddal, ha nyaralni mész

Ha utazásra készülsz, érdemes végiggondolni, milyen gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, és gyógyászati eszközökre lehet szükséged a pihenés alatt. Mutatjuk, mi az, ami nem hiányozhat a bőröndödből.

A magyar lakosság csak kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak, 10 százalékuk külföldre készül és 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába - derül ki a GfK legfrissebb kutatásából.

A felmérés szerint a többség a magyar tengernél tölti majd a szabadságát, a külföldi úti célok közül pedig a horvát, görög és olasz tengerpart, valamint Erdély a legnépszerűbb. Az utazási irodák tapasztalatai alapján a szervezett utakat tekintve egyébként idén nagy néspzerűségnek örvend Egyiptom, Törökország és Görögország is, és új kedvencnek számít a magyarok körében a Kanári-szigetek.

Akár belföldre, akár külföldre utazik az ember, célszerű összeállítani egy úti patikát. Rögtön kéznél van, nem kell időt tölteni például a gyógyszertár kereséssel. Fontos előny, hogy az általunk vitt készítményeket ismerjük, és tisztában vagyunk vele, hogy milyen tünetre melyiket használjuk.

Ezek a készítmények alapvetően vény nélkül megvásárolhatóak itthon és külföldön is, ezért feltételezhető, hogy megfelelő segítséggel és kis utánajárással a nyaralás helyszínén is beszerezhetőek lennének. Helyi beszerzés esetén azonban megvan a kockázata annak, hogy a nyelvi akadályok miatt nem értetjük meg magunkat megfelelően, és nem a betegségünk kezelésére legmegfelelőbb készítményt kapjuk meg - mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége.

Az, hogy mi kerüljön a csomagba, természetesen nagyban függ attól, hová, mennyi időre utazik az ember, és mivel kívánja tölteni a nyaralást. Ha külföldre utazunk, célszerű felkeresni a konzuli szolgálat honlapját. Ha valaki például idén nyáron Tunéziába utazik, érdemes beoltatnia magát a hepatitis A és B, valamint a hastífusz ellen.

Ez persze nem kötelező, de a konzuli szolgálat megemlíti. A Törökországba készülőknek sincs kötelező oltás, de számos oltás felvétele viszont ajánlott: ilyen a Hepatitis A és B, hastífusz vagy diftéria-tetanusz.

Mit készítsünk össze?

A rendszeresen szedett gyógyszereinket (pl.: vérnyomás-csillapítók, fogamzásgátlók, stb.) az utazás ideje alatt is tovább kell szednünk, így ezekből megfelelő mennyiséget vigyünk magunkkal. Az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket - kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszerek - engedély nélkül maguknál tarthatják.

Nem kötelező, de több napos külföldi tartózkodás alkalmával mégis ajánlott felkeresni a háziorvost és megkérni arra, hogy töltse ki az "Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára" elnevezésű formanyomtatványt, vagy adjon egy tartalmában hasonló igazolást a kellemetlenségek elkerülése érdekében - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Láz-és fájdalomcsillapító

Mindenképp vigyünk magunkkal lázmérőt, valamint fogfájás, láz-, fájdalomcsillapítás, derékfájás, fejfájás esetén ajánlott gyógyszerekeket. Célszerű betenni torokfertőtlenítőt, orrcseppet, köptetőt és köhögéscsillapítót is.

Hányinger és hányás megelőzésére szolgáló készítmény

Sokan rosszul viselik az utazást, émelygés, hányinger jelentkezhet. Ezt meg tudjuk előzni, ha még indulás előtt beveszünk egy Daedalon tablettát, de B6 vitamin is hatásos lehet.

Hasmenés vagy székrekedés elleni szer

Legyen a táskánkban mindig egy doboz széntabletta, esetleg Imodium kemény kapszula, vagy a bélfertőtlenítő Bolus adstringens tabletta. Ajánlatos magunknál tartani különböző probiotikus készítményeket, amelyek a hasmenés után állítják helyre a bélflórát. A székrekedés is gondot okozhat, úgyhogy enyhe hashajtót is célszerű pakolni az egészségügyi csomagba.

Gyomorégés elleni készítmény

Akár belföldön, akár külföldön nyaralunk, könnyen előfordulhat, hogy olyasmit eszünk, ami megfekszi a gyomrunkat. Ha fűszeres ételeket eszünk, akár gyomorégés is jelentkezhet. Érdemes felkészülnünk erre az esetre is emésztést-, epeműködést elősegítő, puffadást csökkentő készítményekkel, mint például a Bila-git tabletta, Dipankrin forte tabletta, illetve savlekötőkkel. Jó lehet az Acido-Git rágótabletta vagy a Gaviscon, de a Rennie is.

 

További részletekhez kattintson ide: Pénzcentrum

Ezeket a gyógyszereket vidd magaddal, ha nyaralni mész

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show