Ezeket a hiteleket kerüld el!

Akár kétszer annyit is fizethet valaki egy rosszul megválasztott hitelért, mintha a célnak megfelelőt vette volna fel. A reklámok eltéríthetik az óvatlan fogyasztót, a tájékozódás ezért nélkülözhetetlen a jó választáshoz. Érdemes a felhasználási célnak megfelelő kölcsönt választani.

Mennyit fizetne 1 millió forint hitelért? A jó válasz az, hogy attól függ. A lakáshitelek ára az egyik véglet, a hitelkártyáké a másik. Az egyiknek 5,09 százalékos az átlagos kamata, a másiknak 30,60 százalék – derül ki az MNB legfrissebb adataiból.

A teljes hiteldíjmutató pedig az egyik oldalon 6 százalék körüli, míg a másik véglet 40 százalék feletti. A kettő között szóródnak még a különféle kölcsönök kamatai és hiteldíjmutatói, ami bankonként is jelentős eltérést mutat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célra vennénk fel kölcsönt, és hogy kapható-e olcsóbb hitel, ami a célnak megfelelő.

Az ingatlan fedezete mellett nyújtott lakascélú kölcsönök teljes hiteldíjmutatója a kamatperiódustól függően 4-8 százalék között szóródik. A legolcsóbbak a 3 havonta átárazódó kölcsönök, a legdrágábbak pedig a hosszú, akár 10-15 évig fix kamatozású hitelek (a lakáshitelek kínálatát itt találja). Lakáshitelt az induló magasabb költségek miatt tipikusan hosszabb futamidőre veszünk fel, de itt is elérhető már 500 ezer forintos hitel akár néhány éves futamidővel is.

A teljes hiteldíj rövid távon drágább, mint hosszabb futamidőnél. Az induló költségek miatt például 2 éves futamidőnél felszaladhat 8-9 százalék közé a THM, de még így is ez lesz a legolcsóbb hitelt, ha lakást vennénk. (A támogatott hiteltől a speciális feltételek miatt most eltekintünk, azokról itt olvashat.)

Nyerő lesz a fix kamat

A szabad felhasználású ingatlanhitelek már valamivel drágábbak, a THM 9 százalék fölé is felmehet, de többnyire 8 százalék körül elérhetőek. Itt is a drágábbak a hosszú távon fix kamatozásúak, ezeknek viszont – a lakáscélú hitelekkel együtt - május 1-jétől nagy előnyük, hogy 85 százalékos súllyal vehetők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóban.

Vagyis, hogy ha valaki más kölcsönnel nem rendelkezik, akkor egy hosszabb távra fixált kamatozású jelzáloghitelt úgy vehet fel, hogy a törlesztőrészlet 400 ezres fizetés alatt felkúszhat a jövedelme közel 60 százalékáig (az eddigi 50 százalékról), felette pedig akár 70 százalék fölé is (60 százalék helyett).

Sokan a személyi hitelt választják

Sokan azonban a lakáscélú, felújításra szánt összeget inkább személyi hitelből fedezik. Ennek a gyorsaság lehet az előnye, ugyanis százezer forintos összeg felett mindenképp a szabad felhasználású ingatlanhitel az olcsóbb. Itt az MNB adatai szerint az átlagkamat 13,89 százalék volt márciusban, az átlagos THM pedig 16 százalék körü alakult.

Az átlag persze itt is ápol és eltakar. Vannak ugyanis 10 százalék körüli THM-mel is szeméyi kölcsönök, főként a prémium ügyfélkör számára, és találhatunk 20 százalék feletti teljes hiteldíjmutatóval futót. Éppen ezért rendkívü fontos, hogy ha valakinek hitelre van szüksége, több banktól is begyűjtse az ajánlatokat, és annak megfelelően döntsön. A törlesztő ugyanis közel a duplája is lehet.

További részletekhez kattintson ide: Az én pénzem

 
Ezeket a hiteleket kerüld el!

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show