Amíg a takarónk ér vagy tovább? Mire jó a hitel, mire kell spórolni?

A magyar lakosságra jellemző, hogy addig nyújtózkodik, míg a takarója ér, vagy még tovább. Ebből a szempontból jó lecke volt a devizahitelezés, de a megtakarítások állománya még mindig nem elég magas. Lassan mindenki belátja, hogy állami nyugdíja nem lesz elegendő arra, hogy a kívánt életszínvonalat abból fenn lehessen tartani, de mégis nehezen és későn állunk neki a spórolásnak.

 

Megvédenek a saját hülyeségünktől

 

Ha hitelfelvételről van szó, akkor a legfontosabb, hogy csak indokolt esetben és megfelelő mértékben nyújtózzunk túl a takarón. Józan paraszti ésszel is lehet tudni, hogy nem veszek fel akkora hitelt, hogy aztán ne tudjam fizetni, de nem mindenki tudja megítélni, hogy mekkora ez a mérték - mondta Fáy Zsolt, a MagNet Bank Igazgatóságának elnöke. Tipikusan egy háztartás havi bevételének 20-30 százaléka az, amit hitelre szabad költeni. Ez januártól már szabályozva is lesz: akkortól vezeti be a Magyar Nemzeti Bank a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM), amelyek a túlzott lakossági eladósodás megakadályozását szolgálják. 

Fáy Zsolt szerint a jegybanki szabályozás minden szereplőnek jó lehet: a lakosságnak azért, mert nagyobb biztonságban lesz, hitelképes marad, a bankoknak pedig jól fizető ügyfelei lesznek, javul a hitelportfóliójuk. 

A lakosság nagyon megégette magát a devizahitelezéssel, de most átestünk a ló túloldalára. Jelentősen visszaesett a lakáshitelezés, pedig már jó ideje alacsonyak a kamatok, ezért érdemes lakáshitelt felvenni – a MagNet éppen új hitelmegoldásokon dolgozik, amelyek jövőre lesznek elérhetőek - mondta Fáy Zsolt. Persze, az sem lenne jó, ha újra eladósodna a lakosság, de ebben segít a jegybanki szabályozás. Nem örülök neki, hogy ehhez szabályok kellettek, jobb lenne, ha az emberek maguk is el tudnák dönteni, hogy havi jövedelmük mekkora részét költhetik el hitelre, de a szabályozást hasznosnak találom – tette hozzá a szakember.

 

Milyen célra érdemes hitel felvenni és mire kell spórolni? 

 

A fogyasztási hiteleket nem szeretem - szögezte le az elnök. Az a baj ezekkel a termékekkel, hogy nagyon kockázatosak, emiatt ilyen magasak a kamatok, a banknak ugyanis azokon az ügyfeleken kell a hasznot megtermelnie, akik fizetőképesek - magyarázta el Fáy Zsolt. Látni kell azt, hogy nem éri meg 26 százalékos THM-mel hitelt felvenni, azért, hogy fél vagy egy évvel hamarabb tudjam nézni a plazma tévét. 

Szerintem ilyen esetben érdemesebb várni néhány hónapot, félretenni rá a pénzt és ha összegyűlt, csak akkor megvenni az új tévét. A különbség tulajdonképpen annyi, hogy mikor kapom meg a tévémet, viszont ha előtakarékoskodok, akkor sokkal kevesebbet költök rá. Amikor fogyasztási hitelt veszünk fel, akkor általában azzal érvelünk, hogy azt a havi 15 ezres törlesztőrészletet kibírom, de ha a havi 15 ezret a malacperselybe tesszük, és kivárunk, akkor  a kamatfizetést megússzuk.

 

 

 

 

Úgy gondolom tehát, hogy inkább autó vagy lakás esetében érdemes hitelt felvenni, de ezeknél sem mindegy a futamidő. Egy autóhitelnél például 5 évnél tovább nem mennék, szerintem autóra egy 8-10 éves futamidő már sok, ha másképp nem megy, akkor egy olcsóbb autót kell választani - mondta a szakember. A lakáshitelnél más a helyzet: az ingatlan őrzi az értékét az autóval szemben, amit ha kihozok a szalonból, másnapra esik az értéke 10-20 százalékot. Egy lakáshitel esetében emiatt én 10-20 évet tartok elfogadhatónak, ennél több már lakáscélra is túlzó - tette hozzá a MagNet Bank elnöke. 

Fontos, hogy értsük, mit írunk alá: ebben rengeteget segít a THM, de érdemes arra figyelmeztetni, hogy a szerződéskötés előtt körbe kell nézni a piacon, érdemes például a számlavezető bankunknál érdeklődni, hogy milyen feltétellel adnának hitelt, és nem a szalonban aláírni azt, amit ott ajánlanak.

További részletekhez kattintson ide: Privátbankár.hu

Amíg a takarónk ér vagy tovább? Mire jó a hitel, mire kell spórolni?

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show