Lakás-takarékpénztárba tennéd a pénzed? Változás jön idén

Július 1-jétől az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződéseknél már nem három, hanem két hónap lesz a kiutalási időszak. A lakáskasszák különböző termékparaméterek apró módosításával készülnek erre. A legmagasabb fix hozamú befektetési lehetőséget továbbra is a lakás-takarékpénztári konstrukciók kínálják Magyarországon.

A megtakarítási időszak utolsó havi befizetése után még három teljes hónapot kellett várniuk eddig a lakás-takarékpénztári ügyfeleknek arra, hogy befizetésüket a 30%-os állami támogatással és a lakáskassza által fizetett kamattal együtt - akár hitellel kiegészítve - felhasználhassák lakáscéljukra. A már megkötött szerződések esetében ez továbbra is így lesz, a július 1-jétől hatályos törvény- és rendeletmódosítás értelmében azonban az új szerződések esetében fél év múlva már a rövidített, két hónapos kiutalási időszakra kell kötelezettséget vállalniuk a lakáskasszáknak.

A kiutalási időszak rövidülése viszont természetesen átírja a termékek egyes paramétereit. Mivel rövidebb idő alatt könyvelhetik el a csaknem változatlan összegű, állami támogatással növelt hozamot az ügyfelek, ez valamelyest növeli a termékek hozamát. Ugyanakkor a kiutalási időszak egyetlen hónapjára jutó, lakás-takarékpénztár által fizetett kamat kiesik. Mindez pedig minimálisan ugyan, de módosítja a lakáskasszák többségénél kétszámjegű egységesített betéti kamatláb mutatót (EBKM).

Megkérdeztük a lakás-takarékpénztárakat, hogy mindezen túl más termékjellemzők megváltoztatásával is reagálnak-e a jogszabályváltozásra. Az Aegon Lakástakarékpénztárnál Palkó Mónika ügyvezető szerint folyamatban van a termékpaletta vizsgálata, ugyanakkor új módozatok bevezetését nem tervezik.

További részletekhez kattintson ide: Portfolio

Lakás-takarékpénztárba tennéd a pénzed? Változás jön idén

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show