Nem vágyik már annyira nyugdíjba a magyar

Több mint minden tízedik aktív dolgozó véli úgy, hogy idős korában egyáltalán nem kap nyugdíjat. Közben hat százalék azoknak az „idealistáknak” az aránya, akik szerint a vágyott 200 ezer forintnyi vagy még ennél is több nyugdíjat tud majd biztosítani az állam – derült ki egy kutatásból.

A magyarok 71 százaléka már tudja, hogy nem lesz elég a nyugdíja a megélhetéshez sem, kétharmada egyenesen igazságtalannak érzi, milyen kevés összegre számíthat az állami rendszerből ahhoz képest, amennyit fog befizetni élete során – állapította meg az a kutatás, melyet a Groupama Biztosító készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.-vel.

Valószínűleg az anyagi lehetőségek szűkülése vezetett oda is, hogy egyre kevesebben, a magyarok mindössze negyede várja a nyugdíjas éveket (három éve egy nemzetközi felmérésből még az derült ki, hogy az országok többségével ellentétben a magyarok amint lehet, rohannának nyugdíjba). Az ötvenes éveikben járóknak már kevesebb mint a fele gondol jó érzéssel előre az aktív kor utáni időszakra.

A válaszadók várakozása szerint százezer forintnál nagyobb lesz a mínusz az utolsó havi fizetésük és az első állami nyugdíj között.

Havonta százezernél is több ugorhat azonnal

A kutatásban megkérdezték az embereket, mekkora összegre számítanak utolsó havi jövedelemként, milyen mértékű kezdőnyugdíjjal lennének elégedettek, és végül mekkora nyugdíjra számítanak reálisan az államtól. A válaszok alapján átlagosan mintegy 220 ezer forintos utolsó havi jövedelemmel kalkulálnak, amelyből csak minimálisan adnának lejjebb a munkaerőpiacról való távozáskor. Az ideális nyugdíj a magyarok szerint közel 200 ezer forint lenne. A magyarok 11 százaléka – elsősorban a fiatal generáció – már egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra.

További részletekhez kattintson ide: az én pénzem

Nem vágyik már annyira nyugdíjba a magyar

Hírlevél megrendeléseÁrfolyamok

Any data to show